Kazakistan en büyük kenti Almatı’ya 30 km uzaklıkta bulunan Büyük Almatı Etraf Yolu (BAKAD) projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan birinci proje olarak gerçekleştirilen BAKAD, Kazakistan’daki trafik yükünü azaltmayı ve bilhassa transit yük araçlarının kent içinde oluşturduğu yoğunluğun önüne geçmeyi hedefliyor. Proje kapsamında farklı ülkelerden birçok şirketle çalışan Kazakistan, otoyoldaki elektronik sistemlerin oluşturacağı bilgi yükünü taşınabilir konteyner bilgi merkezlerinde saklayarak, optimum güvenlik ve tahlil sağlayacak.
BAKAD Etraf Yolu Projesi’nde kullanılacak taşınabilir konteyner data merkezleri ise Türkiye’de üretim yapan ve milletlerarası alanda sağladığı ileri teknolojili tahlillerle büyük projelere imza atan Boreas Teknoloji tarafından üretilecek.
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Boreas Teknoloji Data Merkezi Yöneticisi Murat Uzunoğlu “Verinin depolanma ve saklanma muhtaçlığı hayatımızın çabucak her yerinde bir muhtaçlık haline geldi ve bilgisayar başında ürettiğimiz bilginin yanı sıra dijital ekipmanların ürettiği bilgilerin de saklanması büyük bir kıymet taşımaya başladı. Artık bilgi merkezleri de datalar üzere hayatımızın her yerinde ve bunun bir örneği olarak da şu anda Kazakistan, BAKAD Etraf Yolu Projesi için taşınabilir konteyner data merkezlerini tercih ediyor. Taşınabilir konteyner bilgi merkezi üzere proje için yüksek değer taşıyan eserleri binlerce kilometre öteden Boreas Teknoloji’den tercih etmesi ise son derece gurur verici. Boreas Teknoloji olarak yaklaşık 3 yıl evvel data merkezleri üzerine özel eserler geliştirmeye başladık ve eserlerimiz Türkiye’nin başkan projelerinde yer alsa da konteyner bilgi merkezimiz yurt dışında bir projede kullanılacak. Yakın vakitte üretmeye başladığımız taşınabilir konteyner data merkezleri yaptığımız Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları sonucunda ileri teknolojiler kullanılarak hazırlandı ve bugün BAKAD Etraf Yolu Projesi’nin otoyol boyunca kullanılacak bütün ekipmanlarının bilgilerini saklayarak kritik bir vazife üstlenecek.”
Soğutma, güç dağıtımı, algılama, izleme ve IT ekipmanlarının konteynere entegre edilmiş yeni kuşak bilgi merkezi tahlilleri olarak karşımıza çıkan taşınabilir konteyner bilgi merkezleri süratli taşınabilmesi, kolay kurulabilmesi sebebiyle son yıllarda çok fazla tercih edilmeye başladı. BAKAD Etraf Yolu Projesi de yolu kullanacak bütün araçların giriş çıkışlarının akıllı yol sistemiyle anlık takip edileceği, hava durumu bilgisinin şoförlerle paylaşılacağı ve akıllı teknolojilerle yolun bakım ve işletme çalışmalarının yapılacağı ileri teknolojili bir çalışma olarak önemli bir data üretecek ve yol güzergâhında taşınabilir konteyner bilgi merkezleri de bu noktada proje için büyük ehemmiyet taşıyacak.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı