Ana Sayfa Gündem 21 Mart 2023 16 Görüntüleme

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi Millet İttifakı Liderlerini buluşturdu

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, beşinci gününde Millet İttifakı Liderler Buluşması’na mesken sahipliği yaptı.  CHP Genel Lideri ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu “Böylesine manalı bir toplantıyı gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Liderimize hepinizin huzurunda yürekten teşekkür ederim. İkinci yüzyılı birlikte inşa edeceğiz” dedi. Lider Tunç Soyer ise “İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, Millet İttifakı’nın attığı tarihi adımlara İzmir’den yaptığımız gönülden bir katkıdır” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin “Değişime Davet” temasıyla düzenlenen beşinci gününde Millet İttifakı Liderler Buluşması düzenlendi. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in konut sahipliğindeki programda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Lideri ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, DÜZGÜN Parti Genel Lideri Meral Akşener ismine Genel Lider Yardımcısı Ümit Özlale, DEVA Partisi Genel Lideri Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Lideri Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Lideri Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Lideri Gültekin Uysal katıldı. Programın sunuculuğunu ise His Demirağ yaptı.

Kılıçdaroğlu’ndan Lider Soyer’e teşekkür
CHP Genel Lideri ve 13’üncü Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasına, “Böylesine manalı bir toplantıyı gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Liderimize hepinizin huzurunda yürekten teşekkür ederim. İkinci yüzyılı birlikte inşa edeceğiz” diyerek başladı.
Kemal Kılıçdaroğlu, “İşimizin çok kolay olduğunu kimse düşünmesin lakin birinci yüzyılın kongresinde de o devrin önderleri işlerinin çok kolay olmadığını biliyorlardı. Hoş bir Türkiye, barış içinde bir Türkiye, kalkınan ve büyüyen, bölgesinde ve dünyada saygınlığı olan bir Türkiye. Hepimizin ülküsünde olan bir Türkiye. Sıkıntı vakitlerden geçtiğimizin farkındayım. Atatürk’ü daima iki temel unsurla anarım. Biri siyasi bağımsızlık. ‘Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir’ der. ‘Bayrağımın altında özgürce yaşamak isterim’ der. İkinci prensibi ise ekonomik bağımsızlıktır. İzmir’de 100 yıl evvel yapılan kongrede Gazi Mustafa Kemal Atatürk şöyle söyler: ‘Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun iktisat zaferleriyle taçlandırılmazlarsa elde edilen zaferler sür üp gidemez, söner.’ Yani siyasi bağımsızlığın kalıcılığını sağlayan temel öge ekonomik bağımsızlıktır. Bugüne kadar büyük külfetler çektiğimizi biliyoruz. Lakin o denli bir sistem kuralım ki kim iktidara gelirse gelsin bu çeşit krizlerle Türkiye karşı karşıya kalmasın” dedi.

“İktidar sahipleri gelecek TBMM’de hesabını verecek”
Dört ayaklı bir stratejiden kelam eden Kılıçdaroğlu, “Birinci ayak güçlü bir demokrasidir. Güçlü bir parlamenter sistem. Dünyaya baktığınızda kişi başına gelirin en yüksek olduğu ülkelerin tümünde hoş bir demokrasi anlayışı ve geleneği vardır. Biz de demokrasimizi geliştirmek zorundayız. Sağlıklı işleyen hiçbir demokraside kontrolsüz alan yoktur. TBMM mi? O da denetlenir. Siyaset kurumunun halkına hesap vermesi gerekir. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçerken, bunu vaat ederken Millet İttifakı olarak dedik ki Ulusal Vergi Kurulu kuracağız. 85 milyondan toplanan vergilerin nerelere harcandığını herkes bilecek. Siyasi etik kanunu çıkaracağız diye 6 başkan altına imza attık. Kıymetli bir karar daha aldık. TBMM’de plan ve bütçe kurulu dışında bir de kesin hesap komitesi kuracağız dedik. Yani 1 yıl evvelki bütçenin kaynakların ın nerelere harcandığının hesabını verelim diye. Ve bir şey daha yaptık. Bizim tarihimizde bir birinci. Kesin hesap komitesi lideri ana muhalefet partisinden olacak. Yani iktidar sahipleri gelecek TBMM’de hesabını verecek” diye konuştu.

Bilgi iktisadı vurgusu
İkinci olarak üreten bir ülke inşa edileceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin üretmesi lazım. Herkes üretim zincirinin değerli bir halkası olacak. Herkesin ürettiği Türkiye güçlü, dışarıya el avuç açmayan bir Türkiye’dir. Neyi nasıl üreteceğimizi çok uygun bilmek zorundayız. 21’inci yüzyıl iktisadı artık bilgi ekonomisidir. Hangi ülke bilgi üretirse o ülke süratle kalkınır. Nerede üreteceğiz? Üniversitelerde. Bizim iktidarımızda üniversiteler bilgi üretecek. Biz katma pahası yüksek eser üretmek zorundayız. Katma bedeli yüksek eser üretmenin yolu üniversitenin bilgi üretmesi, endüstricinin üretilen bilgiyi metaya dönüştürmesidir. 20’nci yüzyıl petrol yüzyılıydı ve petrol savaşları vardı. 21’inci yüzyıl çip savaşlarıdır. &Cced vilayet;ipi kim üretecek? 21’inci yüzyılının Türkiye’sinin temel gayesi bilimde, endüstride, teknolojide çip üreten bir ülke olmaktır” dedi.

“Sosyal devlet yara aldı bunu düzeltmek bize nasip olacak”
Stratejilerinin üçüncü ayağının toplumsal devlet inşa etmek olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Güçlü bir toplumsal devlet inşa edemezseniz istediğiniz kadar üretin. Hakça bölüşmezseniz, toplumun bir kesiti fakir bir kısmı varsıl olursa orada huzur, rahmet olmaz. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği hoş bir Türkiye’yi demokrasiyle, toplumsal devletle tekrar inşa edebiliriz. Bugün Türkiye’de toplumsal devlet büyük yara almıştır. Bunu düzeltmek bize nasip olacak. Bunu da yapacağız” dedi.

“Biz ayak uydurmak istemiyoruz biz yapalım onlar bizi izlesinler”
Sürdürülebilirliğe ve liyakate değinen Kılıçdaroğlu, “Durduğunuz andan itibaren geriye gidersiniz. Dünya süratle değişiyor. Siz bu değişime ayak uydurmak zorundasınız. Sürdürülebilirliğin kilit anahtarı devlette liyakattir. Yani birikimli insanların devlet idaresinde olmasıdır. Üreten insanların üniversitelerde olmasıdır. Değişime ayak mı uyduracağız? Değişime öncülük mü yapacağız? Biz ayak uydurmak istemiyoruz. Değişime, dönüşüme, atılıma öncülük yapan bir Türkiye’yi inşa etmek istiyoruz. Sürdürülebilirliğin temel anahtarlarından birisi de eğitimdir. Eğitimin yeniliğe açık olması, merak hissini büyütmesi lazım. Biz eğitim sisteminde de esaslı değişiklikler yapacağız” sözlerini kullandı.

Başkan Soyer: “İyi tasarlanmış bir geleceği miras bırakmak istedik”
İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer ise kelamlarına Kılıçdaroğlu’nu, “Müstakbel Cumhurbaşkanım” formunda selamlayarak başladı. Lider Tunç Soyer, konuşmasında 1923 yılında İzmir’de yapılan İktisat Kongresi’nden bahsederek başladı. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ni bu mirasla düzenlediklerini söyleyen Lider Soyer, “Tüm bu çalışmaları yaparken bize ilham veren Atatürk’ün bu kongre için izlediği yol ve kurduğu model oldu. Yola çıkarken yalnızca ortak akılla inşa etmekle ilgili bir kararımız vardı. Bunun sonucunda oluşacak içerikle ilgili bir fikrimiz yoktu. Gördük ki ortak akılla inşa edilen bu süreç, ortaya çok güçlü bir içerik çıkardı. Hiçbir sorunun tek başına çözülemeyeceğini ve lakin uzlaşmayla topyekûn ve sürdürülebilir &cced vilayet;özümler üretilebileceğini gördük. İki gün sonra tüm paydaşlarımızın katıldığı kapanış oturumunda ortaya çıkacak unsurlar, geleceğin Türkiye’sinin şekillenmesinde çok kıymetli bir rol oynayacak. Biz bugünün siyasal ikliminde bugünün problemlerine tahlil aramak için değil, bugünün siyasal ikliminde geleceğin Türkiye’sine katkı sağlamak için yola çıktık. Yalnızca yolları, köprüleri ve binaları değil, âlâ tasarlanmış bir geleceği miras bırakmak istedik” diye konuştu.  

“İktisat Kongresi Millet İttifakı’na İzmir’den yaptığımız gönülden bir katkıdır”
Başkan Soyer, “Bugün Millet İttifakı’nın kıymetli önderleri olarak siz genel liderlerimizin izlediği yol da farklı değil aslında. Toplumun kılcallarından beslenen ve farklılıkların zenginlik olarak kabul edildiği toplumsal mutabakatla ortaya konulan bir gelecek Türkiye’si inşa ediyorsunuz. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, Millet İttifakı’nın attığı tarihi adımlara İzmir’den yaptığımız gönülden bir katkıdır. Katkımızın içine binlerce personelin, çiftçinin, iş beşerinin alın terini ve ruhunu koyduk. Yüzlerce uzmanın birikimini koyduk. Umarım kabul buyurursunuz. Bir şey değişecek, her şey değişecek” dedi.

Ali Babacan: “Ne kadar çok demokrasi o kadar ekonomi”
DEVA Partisi Genel Lideri Ali Babacan ise şunları söyledi: “100 sene sonra tekrar ülkemizde demokrasiyi inşa eden iktisadı konuşuyoruz. İktisat için olmazsa olmaz temel kavramlar hukuk ve eğitim. Türkiye’nin dorukta olduğu yıllarda bundan çok bahsediyorduk. Şayet eğitim ve hukukta gerekeni yapmazsak bu ülke orta gelir tuzağına düşer demiştik. Ve maalesef bu tuzağa düştük. Bu tuzaktan nasıl çıkabileceğimizi biliyoruz. Ne kadar çok demokrasi o kadar iktisat. Ne kadar adalet o kadar iktisat. Ne kadar liyakat o kadar iktisat. Ne kadar eğitim o kadar iktisat.”

“Adalet fırsat eşitliğidir”
“Dünya bugün çok net, çok keskin bir yere yanlışsız gidiyor. Bugün ülkemizde otokrat idareye karşı haysiyet çabası var. Bu ülkenin sıkıntılarının tahlili hukuktan, adaletten, eşitlikten, insan haklarından geçiyor. Bunlardan vazgeçerseniz bu memleketi düştüğü çukurdan çıkaramazsınız. Otokratik bir idarede toplumun topyekûn zenginleşmesinden kelam edilemez. Kuralların zayıfladığı bir ülkede eşitlikten bahsedilemez. Zira adalet fırsat eşitliğidir tıpkı vakitte. Yalnızca son iki yılda ulusal gelirden alınan hisse yüzde 37’den 25’e düşmüş. Türkiye’de orta direk çökmüş. Pekala, ne yapacağız? Dünyayı anlamadan, içerisinden geçtiği sıkıntı periyodu anlamadan Türkiye’yi anlamak kolay olmaz. Çabucak kuzeyimiz savaş halinde, güneyimizde 10 yıldır devam eden i&cce lisan; savaş var, lojistik tedarik zinciri büsbütün değişti. Global ısınma kapımızda. Besin krizi yesyeni bir tarım siyasetinin yapılmasını gerektiriyor. Dünyada refah yeteri kadar artmadı.”

“Demokrasi tarihi yazıyoruz”
“Yeni ekonomik modelimiz 4 sütunda sağlam yere basacak. Bu işin püf noktası ne diye sorarsanız özgürlükler derim. Biz buradan başlayacağız. Tabir özgürlüğü, basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı… Yapılacak çok iş var. Kaygı etmeye gerek yok. Daha güç kaidelerde 1923’te Cumhuriyet’i biz kurduk. Yeniden yapacağız, yeniden başaracağız. Ekonomik krizi, sıhhat krizini, besin krizini çözecek grup burada. Bu enkazı daima bir arada millet olarak kaldıracağız. Hiç kaygınız olmasın.  14 Mayıs’ta kazanacağımız zafer demokrasi çabası verenlere umut olacak. Dünyanın bütün demokratları için ilham kaynağı olacağız.”

Gültekin Uysal: “Bir kere başaranlar bir kez daha başaracaktır”
Demokrat Parti Genel Lideri Gültekin Uysal, şöyle konuştu: “Bir tarihi kongreyi gerçekleştiriyoruz. Bu cins kongreleri bir muhasebe yapmak açsından çok kıymetli buluyorum. 100 yıllık bir muhasebeyi yapmak mecburiyetindeyiz. Başta aziz Atatürk ve tüm delegasyonun kararları bir uğraşın sonucuydu. İzmir İktisat Kongresi’nden 100 yıl bir ay sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen kongrenin 100 yıl evvel olduğu üzere yeni bir atılım için başlangıç olmasını temenni ediyorum. İki asırlık çağdaşlaşma çizgisi içerisinde hangi tarihi eşikte yeni bir boyut ve derinlik katmak gerekiyorsa, devlet adamları onun gereğini yapmıştır. Büyük Atatürk de 100 yıl nefes almamızı sağlayan kuralları ortaya koymuştur. Çok değerli aralar almışız. Büyük milletlerin tarihinde, tarihi bir vesika vardır. Bir sefer başaranlar, bir defa daha başaracaktır. İşte bunun için varız” halinde konuştu.

“Burada yeşeren umudu daha da büyütmek mecburiyetindeyiz”
“Atatürk’ün bize kazandırdığı vaktin sonuna geldik. İkinci yüzyılın başında yine büyük bir iradeyle bir arada farklı siyasi partiler olarak milletimizin umudunu yeşertmek için uğraş veriyoruz. Burada yeşeren umudu daha da büyütmek mecburiyetindeyiz. 14 Mayıs 1950’de kavgasız dövüşsüz iktidarı değiştirebilme deneyimini ortaya koymuş Cumhuriyet Halk Partisi ve Demokrat Parti birlikteliğini yine manalandırmak için irade koyduk. Bu iradeyi 14 Mayıs 2023’te yine milletin kendi yazgısına hakim olacağı gün olarak söz etmek istiyoruz. Bir tarihi muhasebeye imkân veren İktisat Kongresi’nde bulunmaktan onur duyuyorum. Bu süreçte güçlendirilmiş parlamenter sistem ve mutabakat metniyle bu büyük kongrede çıkacak fikirlerin buluşacağını biliyorum.”

Ahmet Davutoğlu: “İzmir milletimizin ufuk şehridir”
Gelecek Partisi Genel Lideri Ahmet Davutoğlu ise şunları kaydetti: “İzmir, bizim milletimizin ufuk kentidir. Doğudan batıya, Asya’dan Avrupa’ya gerçek gerilmiş bir yayın Akdeniz’e bir kısrak başı üzere uzanmasıdır İzmir. Tarihimizin Akdeniz medeniyetiyle buluşması yanında bütün İktisat tarihimizin en merkez kentlerinden biridir. İzmir’in tarihiyle milletimizin tarihi ayrıştırılamaz, bilhassa de iktisat tarihi. Artık yeni bir eşikteyiz. Dördüncü büyük dönüşümün içindeyiz. İleride bu tarihi yazanlar bu kongreyi kaydettiklerinde bizim Birinci İktisat Kongresi üzere bir hoş hatıra olarak anmalı. Her görüşü, her siyasi akımı bir masa etrafında toplandı ve hakimiyeti ulusala için hakimiyeti iktisadiye kararı aldılar demeliler bugün için. Keşke dedelerimiz daha yanlışsız taraf çizseydi diyecekler ya da işte bugün deyip o jenerasyonların önünü a&c cedil;acağız. Biz o kuşakların önünü açmak için 6 siyasi önder bir ortaya geldik, bu kuşakların önünü kapatmak isteyenlere karşı bir ortaya geldik.”

“Siyasi ahlak kanunu kesinlikle çıkacak”
“Toplumu kutuplaştıranlara karşı, toplumu buluşturanlar her kısmı, tekleştirmeye karşı toplumu birleştirmeye çalışan bir heyetiz biz. Yetkileri değil sorumlulukları paylaşmaya ve omuzlamaya adamışız kendimizi. Ortak siyasetler metninin ruhu siyasi ahlaktır. Zira şayet hesap vermeye hazır olmayan bir idare ülke yönetiyorsa, bilin ki dikta ya da otoriterlik kaçınılmaz. Ekonomik kriz tek başına tanımlayamaz bu krizi. Burada bir devlet, ahlak, toplumsal barış krizi var. Ekonomiyi temizlemek istiyorsak şu anda yaşayan bütün cumhurbaşkanları, başbakanlar ve başta ben olmak üzere ve ilgili bakanların tümü mal varlığı beyanında bulunmalıdırlar. Hesap vermeye hazırım lakin herkes hesap vermeye hazır olacak. Siyasi ahlak kanunu kesinlikle çıkacak. Bir daha bu ülkede hiç kimse sahip olduğu durum hasebiyle mal ve mülkünü servetini asla artıramayacak…”
“Yeni bir dünya kuruluyor. Yesyeni bir dünya… Eski alışkanlıklarla yeni dünyaya ahenk sağlayamayız. Yalnızca ahenk sağlamak değil, önüne geçmek durumundayız bu değişimin, öznesi olmak zorundayız tarihin. Tarihin akışına kapılıp gitmek değil, öznesi olmak için iktisadımızı yeni zihniyetle kurmak durumundayız. Bu zihniyetin iki ayağı var; millet vicdanı, devlet aklı. 15 Mayıs sabahı yeni bir cumhurbaşkanı, takımı ve orijinal bir devir başlayacak”.
 
Ümit Özlale: Batıya baş tutarmış üzere yapan iktidar emek göçünü durduramadı
İYİ Parti Genel Lider Yardımcısı ve Kalkınma Siyasetleri Lideri Ümit Özlale şöyle konuştu: “Daha yeterli ekonomik fırsatlar, çalışma şartları ve ömür kalitesi arayışı ile binlerce insan batı kentlerine göç etti. Artlarında da ‘Varsın gidiyorlarsa gitsinler’ diyen iktidar, bu ülkenin kaynakları ile yetişen ve tahminen de yetişmesi en sıkıntı olan gelişmiş insan kaynağını, bir sefer daha öbür ülkelerin yaratacağı ekonomik mucizeye armağan etti… Batıya baş tutarmış üzere yapan bu iktidarın, bilerek yahut bilmeyerek çanak tuttuğu şey, global güç dengesizliğine katkıda bulunmaktı. Kendi ülkesini yetenek ve donanım açısından kurak toprak haline dönüştürmekti. Batıya baş tutarmış üzere yapan bu iktidar, bu büyük nitelikli emek göçünü durduracak hiç bir şey yapmadı… 20. yüzyılın başında bundan 100 yıl evvel burada İktisat Kongresi’ni d&uu ml;zenleyen bağımsızlıkçı ruh, Türkiye’yi geriye götürecek bu zihniyetin tam 100 yıl evvel farkına varmış. Cumhuriyetin bize en büyük karlarından biri dünyanın her yerinde çalışabilecek, mesleğini dünya kalitesinde yapan beşerler yetiştirmek olduk. Fakat ne yazık ki onları ülkemizde tutamadık, tutamamaya devam ediyoruz. Hem bir birey olarak hem de ulus olarak sahip olduğumuz en kıymetli maharetin bilgi olduğu bir dünyada yaşıyoruz… Denetim edemediğimiz, tesirlerini derinden hissettiğimiz değişimler bizi dünyaya çok süratli halde ayak uydurmak zorunda bırakıyor. Artık içimize kapanarak dünyayı kendimizden ibaret sanarak, yaşayamayız. Dünyadaki değişimi öngörmek ve bu değişime ahenk sağlamak değil, onu yönetmek zorundayız. Dünyadaki değişimi seyretmek değil, bu değişimi yönetmek zorundayız. Bu değişimi yönetmek yalnızca büyük bir devlet olmanın gereği değil, birebir vakitte bu ülkenin beşerlerine hak ettikleri yaşama bahtını veren bir devlet de olmak gerekiyor. İşte biz de Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 21. yüzyıla mesleğini, hayatını, ülkesini, bayrağını gururla taşıyan, tökezlediğinde yanında bu devletin olduğunu bilen yeni bir toplumsal mukavele yazmalıyız.”

“Bu zihniyet yaşatamaz”
“Devlet yaşatmak için vardır. Daha kırkını yeni çıkardığımız büyük sarsıntı felaketi, devletin yaşatma vaadini yerine getiremediğini güçlü bir formda gösterdi. Sarsıntıda milyonlarca insanın konutu yıkıldı. Geçim kaynakları yok oldu. Temel sorumluluğu vatandaşlarına değil piyasaya duyan bu zihniyet, yaşatmaz, yaşatamayacak da. O nedenle bir yandan yasımızı tutarken, öteki taraftan da bu kaybı, ana sorumluluğu yaşatmak olan, insanların yasını hissedebilen bir devlet modelini tekrar inşa etmek için kullanmalıyız. Yıkılan kentleri, 21. yüzyılın temel sorunu olan salgınlara, afetlere hazırlıklı, yaşanabilir kentleri inşa etmek için kullanmalıyız. 21. yüzyılda yeni toplumsal kontratımızın ikinci ögesi ise fırsat eşitliğidir. Bugün cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Rizeli bir kaptanın çocuğu ile Dersimli yedi çocuklu bir ailenin çocuğu ortasında seçim yapacaksak, bu cumhu riyetin bize sunduğu fırsat eşitliği sayesindedir. Fırsat eşitliği, toplumsal hareketliliği teşvik etmek için elimizdeki en temel kamusal araç ise eğitimdir. Tüm çocukların içinde doğduğu ailenin ekonomik şartlarına bakılmaksızın kaliteli bir eğitim sağlanması, yoksullukla çaba ve kalkınmada en temel kuralımız olmalı”

Temel Karamollaoğlu: “Atatürk ve arkadaşlarını şükranla anıyorum”
Saadet Partisi Genel Lideri Temel Karamollaoğlu ise şöyle konuştu: “Tam 100 yıl olmuş İstiklal Harbi’ni tamamlamışız. Savaş bitmiş, savaşın yaralarını sarmak üzere işlerle uğraşırken aniden iktisat öne çıkmış. Uzun bir kongre yapılmış İzmir’de. Ülkemizin her yerinden uzmanlar gelmişler. Bu kongreyi o vakit tertip eden başta Atatürk ve arkadaşları olmak üzere hepsini şükranla anmayı bir vazife biliyorum. Birinci İktisat Kongresi’nin hususlarını kesinlikle bulun ve okuyun. 9 unsur 12 başlık var. Bunları okumakta yarar var. O kongreden sonra Türkiye’de önemli bir atılım başlamış. Maalesef Osmanlı’nın son periyotlarında bir kadro iktisadi faaliyetler başladı lakin ülkemizi ayağa kaldıracak hale gelmedi. İzmir İktisat Kongresi’nden sonra oluşturulan hava sonucunda bir atılım başladı. Hangi fabrikalar kurulacak, hangi finans kurumları hayata geçirilecek? Bunlara karar verilmiş. Bug& uuml;n Türkiye’de yapılması gereken en kıymetli işlerden bir tanesi uçak endüstrinin tesisidir. İşin garibi o periyotta bu en değerli problem olarak gündeme getirilmiş, uçak fabrikasının temeli çabucak atılmış, imalatına çabucak başlanmış. Ne vakit? 1920’ler. Biz neredeyiz artık? Havanda su dövüyoruz. O kadar uçmayın deniyor, birtakım mevzular gündeme getirildiğinde. Ne uçması? Biz diğer ülkelerin imal ettiği uçakları alarak lakin seyahat edebiliyoruz. Ne uçması?”

“Adalet olmadan hiçbir şey yapamazsınız”
“Bugüne kadar biz bir şey yapamamışız ki. Kendi içimize kapanmış, çekişmelerle uğraşmışız. Aslında ülkemizin ayağa kalkması, yaşanabilir bir ülke haline gelmesi için iktisaden kalkınması koşul. Nereden başlayacağız derken herkes ittifak etti; adalet! Bir ülkede adalet olmadan siz hiçbir şey yapamazsınız. Devlet adalet üzerine inşa edilir. Adalet mülkün temelidir. İtimat duygusu, dürüstlük, işin ehline verilmesi… Siz işi ehline vermezseniz o iş hiçbir vakit istenildiği üzere inşa edilemez ki. Birinci ele alacağımız konular bunlar.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

İlginizi çekebilir

Saadet Kayseri'nin acı kaybı

Saadet Kayseri'nin acı kaybı

hacker sitesi casino izle
hack forum hacker forum beylikdüzü escort hack forum forum bahis onwin deneme bonusu veren siteler bodrum escort gaziantep escort gaziantep escort görükle escort meritking meritking meritking giriş meritking giriş escort izmit escort adana casino siteleri casibomcu.bet deneme bonusu bahis siteleri Tarafbet giriş hack forum hack forumu warez forum warez forumu hacker sitesi hacker forumu warez scriptler nulled forum cracking forum Bnl business Casibom Casibim giriş