Ana Sayfa Gündem 13 Mart 2023 8 Görüntüleme

Meral Akşener ve Ekrem İmamoğlu Hatay’da

İYİ Parti Genel Lideri Meral Akşener ve İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, sarsıntı felaketini yaşayan Hatay’da açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin çok büyük bir afet yaşadığına dikkat çeken Akşener, “Ama iktidar eliyle, bu ucube sistemin getirdiği bir sonuç olarak da asrın felaketine dönüşmüştür. Afet Allah’tan gelmedir; yanlışsız. Ancak onun önlemini almak iktidardadır, bu ülkeyi yönetenlerdedir” dedi. Mümkün İstanbul zelzelesinin de tıpkı tedbirsizlik ve ciddiyetsizlikle karşılanması durumunda Türkiye’nin beka sıkıntısının tavan yapacağı ihtarında bulunan Akşener, yaşanan felaketten dersler çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

AFAD tarafından zelzele sonrasında eşleştirildikleri Hatay’da barınma meselesine odaklandıklarını aktaran İmamoğlu da “Hatay Büyükşehir Belediyemizle, Hatay’ın yeni kentleşme sürecine dönük uyumunda hizmet sunmayı planladık. Birinci etapta, yaklaşık 2000 kişinin konaklayacağı mahalleleri kuracağız. Bunun örnek olmasını istiyoruz. Süreksiz konutlarımızı ağır bir biçimde üretip, kalıcı konutlarımızı ve kalıcı ömür alanlarımızı sahiden bu coğrafyanın tahminen yüzlerce yıl varlığını en güçlü formda koruyacak bir sisteme dönüştürmemiz kaide. Şu an en yoğunlaştığımız problem budur” bilgilerini paylaştı. 

İYİ Parti Genel Lideri Meral Akşener ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Lideri Ekrem İmamoğlu, zelzele felaketini tüm boyutlarıyla yaşayan Hatay’ı ziyaret etti. UYGUN Parti Genel Lider Yardımcıları Ümit Dikbayır, Ünzile Yüksel, Burak Akburak, Ümit Özyayla, Bilge Yılmaz ve Metanet Çulhaoğlu ile YETERLİ Parti İBB Meclis Küme Başkanvekili İbrahim Özkan da Hatay ziyaretinde, Akşener ve İmamoğlu’na eşlik etti. Hatay Büyükşehir Belediye Lideri Lütfü Savaş tarafından karşılanan, Akşener ve İmamoğlu, İBB’nin Antakya’daki Afet Uyum Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. 

AKŞENER: “TÜRKİYE ‘BEKA’ SÖZÜ ÜZERİNDEN SEÇİM YAPTI BU ÜLKEDE”

Hatay’ın akabinde, sarsıntıdan etkilenen başka kentleri de ziyaret edeceğini belirten Akşener, “İki belediye liderimizden, Sayın İmamoğlu ve Sayın Lütfü Savaş’tan dinlediklerimiz, oldukça bir uzaklık alındığını gösteriyor. İçimize su serpti. Bu işin düzgün yanı. Lakin Sayın İmamoğlu, İstanbul zelzelesinden bahsetti. Ve kendisine söylediğim kelamı hatırlattı. Doğrudur. Türkiye ‘beka’ sözü üzerinden seçim yaptı bu ülkede. Türkiye, beka kavramı üzerinden birbirini suçladı bu ülkede. Güya Türkiye’yi bir taraf satacakmış, bir tarafta sattırmıyormuş üzere -bu satma sözünü özel olarak kullanıyorum- yani bir taraf hain, bir tarafta o hainliğe karşı çıkarmış üzere lanse edildi. Bunun propagandası yapıldı. Birbirimize düşürüldük. Ve bir taraf, bir tarafa ‘hain’ diye baktı. Ancak bugün yaşadığımız, içinde bulunduğumuz sarsıntı gösterdi ki, asıl Türkiye’nin bekasıyla ilgili sıkıntılarımız, iş bilmemekten kaynaklanan kusurlar, kusurlar sonucunda ortaya çıkan acılar” dedi. 

“BU UCUBE SİSTEMİN GETİRDİĞİ BİR SONUÇ OLARAK ASRIN FELAKETİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR”

Türkiye’nin çok büyük bir afet yaşadığına dikkat çeken Akşener, şöyle konuştu:

“Ama iktidar eliyle, bu ucube sistemin getirdiği bir sonuç olarak da asrın felaketine dönüşmüştür. Afet Allah’tan gelmedir; yanlışsız. Lakin onun önlemini almak iktidardadır, bu ülkeyi yönetenlerdedir. Hasebiyle bu önlemlerin olmaması, beceriksizliğin tavan yapması, Türkiye’nin tüm kurumlarının içinin boşaltılmış olması ve devletin memuru, devletin bürokratı olması gerekenler, yani bu iktidar eliyle iktidarın vilayet lideri, ilçe lideri üzere çalışmaya zorlanmaları sonucunda, devlet dediğimiz kavramın içindeki ciddiyetin ortadan kalkması, ciddiyetin ortadan kalkmasıyla doğal olarak liyakatsizliğin gündemde olması, ‘benden, senden’ denilen bir bakış açısıyla, liyakat sahibi beşerler yerine, ‘Acaba bana ne kadar sadık, ne kadar benim’ sorusunun karşılığının karşılığı olan insanların tercih edilmesi sonucunda, bu zelzele sonrasında yaşananların büsbütün bir beceriksizlik eseri olarak, bir sonucu olarak ortaya çıktı.”

“İSTANBUL SARSINTISI İÇİN TEDBİRSİZLİK VE CİDDİYETSİZLİK DEVAM EDERSE TÜRKİYE’NİN BEKA SORUNU TAVAN YAPAR”

İstanbul sarsıntısının de tıpkı tedbirsizlik ve ciddiyetsizlikle karşılanması durumunda Türkiye’nin beka sıkıntısının tavan yapacağı ikazında bulunan Akşener, yaşanan felaketten dersler çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. İktidarın, felaketin yaşandığı günden itibaren, muhalefet partileri ve belediye liderleri ile fikir alışverişinde bulunarak, uyum içinde çalışması gerektiğinin altını çizen Akşener, “Siz, bu hususta uzman askeri kışlada tutarsanız çeşitli kaygılarınızla, Saray’ın dışına çıkmadığınız için, sokağa girmediğinizden ne söylenirse ona inanırsanız, sonuç itibariyle bu türlü bir beceriksizlikle karşı karşıya kalırsınız ve insanımız acı çeker. İkinci bir konu. Sayın Cumhurbaşkanı, büyükşehir belediyelerinin tümünü derhal toplasaydı genel liderlerden sonra, hangi siyasi partiden olursa olsun toplasaydı ve derhal mesela, ‘AK Partili bir belediyenin bulunduğu kente, Cumhuriyet Halk Partili; Cumhuriyet Halk Partili bir belediyenin bulunduğu yere de AK Partili bir belediyenin yardımcı olmasını sağlasaydı, bu uyumu şahsen kendi yapsaydı, devlet gücüyle belediye gücünü yan yana getirseydi, merkezi bütçeyle sizlerin bütçesini yan yana getirebilseydi hem imkanlar ona nazaran çoğalırdı hem imkanlarda israf olmazdı hem insanların birleştiği hem imkanların birleştiği bir sistemde çok daha çabuk bu işin içinden çıkabilirdik. Lakin onun yerine düşmanlaştırma tercih edildi. Onun yerine tekrar kutuplaştırma, yine hakaret, yine birbirine karşı düşmanca bir bakışın oluşması için, ‘senci, benci, ocu bucu’ devreye girdi” tenkitlerinde bulundu. 

14 MAYIS VURGUSU

Kendisinin İçişleri Bakanlığı periyodunda varlığını sürdüren Sivil Savunma Genel Müdürlüğü’nün yapısının 2009’da değiştirildiğini hatırlatan Akşener, “Sivil Savunma Genel Müdürlüğü’nün özelliği şuydu: Yanlış hatırlamıyorsam 7 bin civarında memur vardı. Onun her birinin eğittiği sivil insanlardan oluşan 35 bin kişi vardı. Bu ne demek biliyor musunuz? İster sel, ister sarsıntı, ister yangın; şu hareket yapıldığında hazır. Kimisi tornacı, kimisi tıp hekimi, kimisi pilot. Devletin maaş ödemediği, sivil olarak vatandaşlık vazifesinin yerine getirildiği bir sistemdi. Onun güzelleştirilmesini sağlayıp, AFAD’ı kurabilirdiniz. Ancak buna karşılık değişik bir sistem içerisinde kurdunuz. Sonuç itibariyle sayıları az. Jandarma da arama kurtarma da uzmanlık alanı olan bir üniteydi. Bütün bunların bir ortaya gelip afetlerde milletimize yardım ettiği o uyum ortadan kalktı” biçiminde konuştu. Sarsıntı sonrasında yaşanan göç dalgası ve kayıp çocuklar mevzularına da değinen Akşener, konuşmasını, “İnşallah birlikte, el ele, el birliğiyle, birimiz hepimiz birimiz diyerek, bu asrın afetinin asrın felaketine döndürüldüğü bu beceriksizliğin içinden çıkacağız. Ben bağıra bağıra iktidara, ‘Şunları yapın şunları yapın’ diyorum lakin, anlaşıldı ki yapılmayacak. İnşallah 14 Mayıs seçiminden sonra, Allah bizlere nasip edecek ve bu yıkımın tez elden ayağa kaldırılması için gereken her şey bilim, inanç, hakkaniyet, liyakat, ciddiyet, şeffaflık ve hesap verilebilirlik üzerinden yerine getirilecek” kelamlarıyla noktaladı. 

İMAMOĞLU: “İSTANBUL’DAKİ AFET MİLLETÇE BİZE DİZ ÇÖKTÜREBİLİR”

Kahramanmaraş merkezli zelzeleler nedeniyle, ülke olarak, can ve mal kaybı bakımından ağır bir fatura ile karşı karşıya kalındığının altını çizen İmamoğlu, “Deprem coğrafyasındayız. Malumunuz İstanbul, tahminen en çok konuşulan noktalardan bir tanesi. Hatta birincisi. Sizinle yaptığımız bir telefon konuşmasında, ‘Aman Liderim, İstanbul zelzele sorunu, bizim ulusal egemenlik sorunumuz’ demiştiniz. Hakikaten o denli. Biz, sağlıklı bir biçimde süreci hazırlayamazsak İstanbul’daki afetin yaratabileceği tahribat, milletçe bize diz çöktürebilir. Bu kadar acı bir tanım yapabiliyoruz. O bakımdan, vazifeye geldiğimiz birinci andan itibaren, sarsıntıyla ilgili süreci konuşmaya, bu hususta hassasiyet göstererek hazırlık yapmaya çaba ettik. Etmeye de devam ediyoruz. Örneğin; yaşadığımız bu bölgedeki zelzelelerin çabucak öncesinde, aralık-ocak ayında dahi, İBB Meclisi’ne, kentsel dönüşümü hızlandırmak ismine sunduğumuz çok değerli, çok kritik tekliflerimiz vardı. Hatta bir tanesi de o vakit reddedilmişti. Artık bir kere daha görüşülmek üzere süreci ağır bir biçimde takip ediyoruz” dedi. 

HATAY’DAKİ İBB ÇALIŞMALARINI ANLATTI

Geçtiğimiz günlerde bir seferberlik planı açıkladıklarını hatırlatan İmamoğlu, “Bu seferberlik planı dahilinde, hareket planımızı sürdürüyoruz. Lakin bugün hususumuz Hatay ve öbür kentlerimiz. Hatay’da, AFAD’ın birinci gün prestijiyle İstanbul’u Hatay’la eşleştirmesinden dolayı, biz bütün lojistik gücümüzle, öteki bölgelere de katkı sunmaya uğraş ettik, lakin temel olarak Hatay’da konumlanmayı hakikat bulduk. Zira AFAD’ın çatı kurum olarak tariflediği şablona uygun hareket etme uğraşı içerisinde olduk” diye konuştu. Hatay’daki çalışmaları Lider Savaş’ın uyumuyla yürüttüklerinin altını çizen İmamoğlu, İBB takımlarının kentteki varlığıyla ilgili ayrıntılı bilgiler paylaştı. Türkiye’nin her yerinden farklı partilere mensup büyükşehir, vilayet ve ilçe liderlerinin da sürece katkı sunduğuna dikkat çeken İmamoğlu, depremzedelerin değişen gereksinimleri doğrultusunda işçi ve ekipman sayısında düzenlemelere gittikleri bilgisini paylaştı. İmamoğlu, İSKİ ve İGDAŞ üzere İBB kurumlarının da Hatay ve ilçelerinde, uzmanlık alanları ilgili alt yapı çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. 

“AMACIMIZ SÜREKSİZ BARINMAYI DAHA GÜÇLÜ HALE GETİRMEK”

“Bundan sonraki en değerli konulardan birisi, süreksiz barınmayı daha güçlü hale getirmek” diyen İmamoğlu, şunları söyledi: 

“Çadırın, konteynerin hizmet edemeyeceğini düşünüyoruz. Birebir vakitte biz, tekrar Hatay Büyükşehir Belediyemizle, Hatay’ın yeni kentleşme sürecine dönük uyumunda hizmet sunmayı planladık. Bu süreci yakalayana kadar, süreksiz barınmayla ilgili de güçlü konaklama alanlarını üretmek istiyoruz, mahalle kimliği biçiminde. Hatta bunları bir ölçüde ticari alanlarla destekleyici. Tekrar alışılmış ki AFAD’ın uyumunda, Hatay Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde bu tıp alanları bölgeye ikram etme sürecine büyük bir efor gösteriyoruz. Bunun tekrar imalat sürecini hem bizim Fen İşleri ünitemiz olsun hem KİPTAŞ Genel Müdürlüğümüz olsun -ki arkadaşlarım çalışmalarını burada yürütüyorlar- mümkündür ki önümüzdeki salı, alanda başlangıcını yapacağız. Birinci etapta, yaklaşık 2000 kişinin konaklayacağı mahalleleri kuracağız. Bunun örnek olmasını istiyoruz. Zelzele bölgesinde, imar sürecini güzel planlamaz isek, kentlerin ruhunu, kentlerin, insanlarımızın sosyolojik yapısını, beklentilerini… Yalnızca işi, bir blok ya da bir demir, beton üzerinden yorumlar isek, sahiden yıkılan bu kentlerimizin yerine ne Hataylıyı memnun edecek ne de Maraşlıyı ne de Adıyamanlıyı keyifli edecek kentler kurabilmemiz mümkün değil. O bakımdan tüm bu hisleri taşıyan, hissettiren, ortak akılla, katılımcılıkla süreci çok telaşa düşmeden yürütmeliyiz.”

“ETKİN BİR SÜRECİ, İNŞALLAH 14 MAYIS’TAN SONRA MEMLEKETİMİZE ARMAĞAN ETMEYİ BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ”

“Bundan sonraki sürecin tasarlanması, bence en kıymetli konu olmuştur şu an itibariyle” diyen İmamoğlu, “Bu noktada da süreksiz konutlarımızı ağır bir biçimde üretip, kalıcı konutlarımızı ve kalıcı ömür alanlarımızı nitekim bu coğrafyanın tahminen yüzlerce yıl varlığını en güçlü halde koruyacak bir düzeneğe dönüştürmemiz koşul. Şu an en yoğunlaştığımız sorun budur. Hepimize muvaffakiyetler diliyorum. İnşallah hem İstanbul’daki sarsıntı tehdidini bertaraf edecek, iştirakçi modellerle devletimizin her kurumunu birebir çatı altında toplayan tekliflerimizle, ayrıştıran değil birleştiren bir mantıkla bertaraf edecek bir süreci Türkiye’ye göstereceğiz hem de bu coğrafyada, yalnızca Hatay Büyükşehirimiz değil, 10 belediye, 10 kentin üretimi ve imarı noktasında da aktif bir süreci, inşallah 14 Mayıs’tan sonra memleketimize ikram etmeyi, kazandırmayı, bilimle, teknikle, akılla yürütmeyi sizlerle birlikte başaracağız. Bu tarafta çalışmalarımız ağır bir biçimde devam ediyor” sözlerini kullandı. 

SAVAŞ: “KADIN VE ÇOCUKLARIMIZ İÇİN HİJYEN PAKETLERİNE GEREKSİNİMİMİZ VAR”

Bir aydan fazla bir müddettir zelzeleyle yatıp, sarsıntıyla uyandıklarını belirten Savaş, “Gerçekten de birinci 4 gün, bizim için çok ağır, birebir vakitte çok yorucu ve çok üzücü geçti. Dördüncü günden itibaren yaralarımızı daha sağlıklı bir biçimde sarmaya başladık. Ve bugüne kadar geldik. Bugüne kadar bize takviye olan, başta İstanbul Büyükşehir Belediyemiz ve öteki belediyelerimiz, farklı siyasi partilerden olup da bize takviye veren belediyelerimiz ve devletimizin kurumlarına, sivil toplum örgütlerine ve hayırseverlere, bunun dışında bize insanlık öğreten gençlerimize teşekkür ediyorum” dedi. Antakya, Defne, Kırıkhan, Samandağ, İskenderun, Hassa ve Arsuz’da çok ağır can ve mal kayıpları yaşadıklarını kaydeden Savaş, gelinen evrede enkaz kaldırma çalışmalarına tartı verildiğini aktardı. Barınma meselesiyle ilgili eksiklikler olduğuna dikkat çeken Savaş, taleplerini, “İnsanların ekonomik olarak tükenmişliğinden ötürü, tekrar kentine gelip, kentinde hayata tutunmaya çalışıyorlar. Bu nedenle hem konteyner hem çadır hem tuvalet hem banyo bir de çamaşır makinesiyle ilgili gereksinimlerimiz çok. Doğal ki bilhassa bayan ve çocuklarımızın hijyen konusunda hijyen paketlerine muhtaçlığımız var” halinde sıraladı.  

“590 MAHALLEMİZİN 41’İNE SU VEREMİYORUZ”

Hatay’da, toplamda 590’dan fazla bir mahalle sayısına sahip olduklarını söz eden Savaş, “Sadece 41 mahallemizde su veremiyoruz. Bunun dışında her tarafa su veriyoruz. Ve dışarıdan gelen sularımız da şu ana kadar yeterli” biçiminde konuştu. Yaz mevsimiyle birlikte su muhtaçlığının artacağına vurgu yapan Savaş, “En çok zahmetimiz bunların dışında, sıhhat meseleleri. Bilhassa çocuklarımız için; bulaşıcı hastalıklar, bit ve uyuz konusunda dikkatli olmamız gerekiyor. Sağlıklı barınma sıkıntılarını çözecek hazırlık yapmamız gerekiyor. Yapsak da şu ana kadar kâfi durumda değiliz. Zira çocukların, en azından güne çok yıkanması lazım. Bitlenme ve uyuza karşı önlem almamız lazım. Farklı farklı noktalarda ishal olayları oluyor. Ancak bu epidemik boyuta ulaşmış değil” bilgilerini paylaştı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

hacker sitesi casino izle
hack forum hacker forum beylikdüzü escort hack forum forum bahis casino siteleri onwin yeni giriş onwin bodrum escort gaziantep escort gaziantep escort görükle escort deneme bonusu meritking meritking meritking meritking giriş escort izmit escort adana casino siteleri casibomcu.bet deneme bonusu veren siteler bahis siteleri izmir escort istanbul escort Tarafbet giriş warez scriptler