Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın kuşatması sırasında Osmanlılara yardım eden ve daha sonra Müslüman olup yöneticilik yapan Bizanslı Philippos’un (Filiboz) oğlu Hayrettin’e ilişkin olan tarihi mescidi gün yüzüne çıkartıyor.
‘Yaşayan Tarih Hisar İçi’ projesi ile Bursa’nın en eski 5 mahallesinin yer aldığı Hisar’daki tarihi dokuyu ortaya çıkarmayı sürdürüyor. 2400 yıl öncesine dayanan tarihi ile Bitinya, Roma, Bizans ve Osmanlı’ya mesken sahipliği yapan Hisar bölgesinde bugüne kadar birçok değerli çalışmaya imza atarak bölgeyi açık hava müzesine dönüştüren Osmangazi Belediyesi, 15’inci yüzyılda inşa edilen, lakin vakitle doğal afetlerle yıkılan Filiboz Mescidi’ni ortaya çıkarmak için başlattığı çalışmalarda büyük yol kat etti. Kamulaştırılarak elde edilen toplam 3 bin 884 metrekarelik alan üzerinde yine inşa edilen tarihi mescidin rekonstrüksiyon projesi, Sanat Tarihi ve Restitüsyon Raporu doğrultusunda hazırlandı. 70 metrekare alan üzerinde kareye yakın formda inşa edilen tarihi mescidin vücut duvarları örülürken, çatı kısmının inşa çalışmalarına başlandı. İnşaat çalışmaları süratli bir biçimde devam eden tarihi mescid, Hisar bölgesine kıymetli bir kıymet katacak.
Hisar’ın özgün özellikleriyle geleceğe aktarmak ismine çalışmalar yürüttüklerini tabir eden Osmangazi Belediye Lideri Mustafa Dündar, “Filiboz Mescidi, 1855 yılında Bursa’da meydana gelen büyük zelzelede yıkılmış ve yerine yenisi yapılmamıştır. Günümüze ulaşamamış olan Osmanlının birinci periyotlarından kalan bu tarihi mescidi yine gün yüzüne çıkartmak için çalışma başlattık. Bizler, başlattığımız çalışma ile Hisar’ın tarihinde kıymetli bir pozisyona sahip olan bu tarihi yapıyı gün yüzüne çıkartıyoruz. Hisar bölgesinde bugüne kadar birçok kıymetli çalışmaya imza attık. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde sanal ortamda resmettiğimiz 1326 yılının Bursa’sının gerçeğini Hisar’da ortaya çıkartıyoruz. Hisar, herkesi cezbedecek, dünyada görülmesi gereken yerler ortasındaki yerini alacak” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı